HUURpunt's Ronde van Vlaanderen: SVK Sovekans

14-12-2020

Door de verstrengde coronamaatregelen, zullen de volgende geplande SVK bezoeken in het kader van de 'Ronde van Vlaanderen' van HUURpunt jammer genoeg uitgesteld worden. Op 16 oktober hadden we gelukkig nog de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan SVK Sovekans te Brugge. Het oorspronkelijke doel van deze bezoeken is om kennis te maken met de specifieke lokale dynamieken, uitdagingen, expertise en ervaring van de SVK's. In het kader van de nieuwe woonmaatschappij, laten deze bezoeken verder toe om de sterktes van het SVK-model aan te vullen met de lokale good practices van de SVK's.

Vrijwilligers

SVK Sovekans is gegroeid uit een vrijwilligerswerking en heeft sinds 2002 haar erkenning als sociaal verhuurkantoor. Ondertussen wordt het SVK erkend als een gevestigde waarde op het vlak van sociale huisvesting in de regio, wat in sommige steden binnen het werkingsgebied gepaard gaat met een sterke ondersteuning en inzet op welzijn, en in andere steden met een afwachtende houding die rekent op het SVK om deze rol op zich te nemen.

Het SVK is uitgegroeid tot een professionele organisatie met ca. 380 panden in beheer en 14 enthousiaste medewerkers om de dagelijkse werking van het SVK te voorzien. Deze aantallen geven echter niet de volledige expertise van het SVK weer. De vrijwilligersinzet blijft een integraal onderdeel van de SVK werking, en dit zowel in de vorm van een betrokken en deskundig bestuur, als een vrijwilligersploeg van sociaal-geëngageerde mensen. Zo zetten vrijwilligers en bestuursleden bijvoorbeeld hun expertise als architect en advocaat in om respectievelijk ondersteuning te bieden bij het inhuren en beheren van panden en de juridische dossiers. Daarnaast werd de meerwaarde van de 8 onthaalvrijwilligers en 2 klusjesmannen extra voelbaar tijdens de coronacrisis, toen ze uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk niet meer bijsprongen bij het SVK. De betrokkenheid van alle vrijwilligers en hun kennis van de huurders en SVK-werking, zorgt dat de vaste medewerkers meer ruimte en tijd hebben om gespecialiseerde ondersteuning te verlenen aan de (kandidaat-)huurders en eigenaars.


Medewerkers SVK Sovekans